Vírusvédelem az avast! Linux Home Edition változatával az Ubuntu Linux rendszeren

A Linux egyik legkitűnőbb tulajdonsága a vírusok elleni sebezhetetlenség, azonban vannak esetek, amikor más rendszerekkel is kapcsolatba kell kerülni - például a helyi hálózatunkon található számítógépek közül legalább egy valamilyen windows rendszert futtat. Ebben az esetben a Linux rendszerű számítógépre nem ható vírusok átkerülhetnek a windows rendszerre, és azon nem megfelelő védelem esetén kárt okozhatnak.

Ez a leírás bemutatja, hogyan telepítsük és használjuk az avast! Linux Home Edition változatot az Ubuntu Linux rendszeren.

1.) Telepítés

Töltsük le a rendszerünk számára megfelelő telepítőcsomagot.

Dupla kattintással indítsuk el a telepítőt.

64bites rendszer esetén: Terminál-ban adjuk ki a következő parancsot:

sudo dpkg -i –force-architecture fájlnév.deb - ahol a fájlnév.deb helyett az előzőleg letöltésre kiválasztott, pontos állománynév szerepeljen.

Az avast! hivatalos repository-szoftvertárolójának felvételéhez pedig Terminál-ban adjuk ki a következő sorokat:

echo "deb http://deb.avast.com/lin/repo debian release" \
>> /etc/apt/sources.list

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 91EE13F0574F2D7B
grep upubuntu-com /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.d/*.list

Az avast! használatához szükségünk van egy ingyenes licence-kulcsra, amelyet innen érhetünk el. Az oldalon válasszuk ki, mit szeretnénk (Új vagyok és egy regisztrációs kulcsra van szükségem) és adjuk meg az adatainkat.

2.) A regisztrációs kulcs aktiválása

A sikeres regisztrációt követően a megadott e-mail címre hamarosan megkapjuk a regisztráció részleteit a licence-kulccsal.

Indítsuk el az avast!-ot - első indítást követően kéri a licence-kódot, melyet írjunk be és nyomjuk meg az ENTER gombot a folytatáshoz.

Mint minden vírusirtó szoftver esetében - most is az első használatba vétel előtt a vírusadatbázist naprakész állapotúra frissítenünk kell.

Avast

Miután elindult, a vírusadatbázis frissítéséhez kattintsunk az Update database feliratú gombra.

Frissítés után válasszuk ki, hogy mely mappát - vagy mappákat - szeretnénk ellenőrizni, de lehetőség van a teljes rendszer ellenőrzésére is. Miután megadtunk mindent, indítsuk el Start scan gomb lenyomásával.

További beállításokat is megadhatunk az avast! működésére a Tools -> Preferences... menüpontban, melyek közül az egyik legfontosabb az Update fülön található, legyen automatikus az adatbázis frissítése (Automatically lehetőség), így az avast! folyamatosan naprakész marad.

3.) Kapcsolódó weboldalak

- avast! hivatalos letöltőoldal: https://www.avast.com/hu-hu/download-software
- Ubuntu: http://www.ubuntu.com és http://www.ubuntu.hu

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.